divendres, 28 de gener del 2011

Terrassa, un exemple en ciència i innovació

Recentment, Terrassa ha estat guardonada pel Govern Central amb el títol de “Ciutat de la Ciència i la Innovació”. Un reconeixement que posa de manifest la tasca que ha dut a terme el municipi en aquests dos àmbits.

I és que en els darrers anys, Terrassa ha treballat durament per potenciar i impulsar un nou model productiu basat en el coneixement. De fet, la dura crisi econòmica que estem vivint ens ha deixat ben clar que la inversió immobiliària no genera un creixement estable ni saludable.
Com diu l’exministre, Joan Majó en el seu blog: “Catalunya necessita una nova passa endavant en la creació i la utilització del coneixement com a eina per assegurar el futur benestar dels ciutadans”. La riquesa real d’un país s’acabarà determinant per la quantitat d’activitat econòmica que tingui amb valor afegit i això vol dir que ens cal invertir més en ciència, recerca i innovació.

Seguint les línies estratègiques del Pla d’Innovació que va signar l’Ajuntament, Terrassa ha iniciat un camí molt important en aquesta direcció, n’és un bon exemple el nou Parc Orbital 40. Un complex empresarial, basat en la societat del coneixement i ubicat a l’antic Hospital del Tòrax. Un espai que ja és un destacat pols econòmic a la nostra ciutat. Nombroses empreses s’han començat a instal•lar a les noves dependències del Parc Audiovisual de Catalunya i actualment el PAC acull diversos projectes com gravacions de sèries, anuncis i fins i tot pel•lícules. A més, l’Orbital 40 també engloba el Centre d’Investigació i Recerca Leitat i, segons està previst, en un futur també acollirà un edifici destinat a usos universitaris. Tot i que alguns grups a l’oposició, i especialment Convergència i Unió, carreguin sovint contra aquest projecte al•legant que no és rentable, l’Ajuntament de Terrassa no defalleix i continua apostant clarament per l’originalitat, pels nous emprenedors i per la innovació, ja que aquest és el camí que hem de seguir per aconseguir canviar el nostre model econòmic. Només amb idees com aquesta, Catalunya tornarà a liderar l’economia del país i resulta lamentable que un determinat grup polític valori l’Orbital 40 només pels seus comptes de resultats, aquesta és la visió estreta de CIU.

Des del Partit dels Socialistes de Catalunya sempre hem defensat el progrés com una de les vies principals per aconseguir el benestar social. Avui, progressar significa innovar i crear noves oportunitats. Per nosaltres, el principal és augmentar els llocs de treball i millorar l’ocupació de la nostra ciutat i del nostre país.

El PSC, amb les polítiques que aplica, aposta per la formació per tal d’oferir l’oportunitat de desenvolupar-se professionalment en un marc laboral més ric, on es valorin les activitats que generin valor afegit. Un objectiu que, de forma implícita també aposta per aconseguir un bon planter de professionals que garanteixin un nivell de qualitat en l’àmbit ocupacional del nostre país.