dijous, 18 d’octubre del 2007

ELS PAPERS DE SALAMANCA

Voldria aportar una mica de llum a tot el procés de la tornada dels “papers de Salamanca” de manera clara i entenedora

Crec que a vegades es millor anar per a poc a poc que trenca la corda.

Repàs cronològic breu:

1939, final de la guerra civil

1977, democràcia

1979, autonomia

1980, primer govern de CiU

2006, tornen els primers papers, amb govern de Zapatero

El paper dels socialistes: Els Governs de Zapatero i Maragall, amb la ministra Calvo i la consellera Mieras, són els que han fet possible iniciar el procés de devolució dels documents expoliats que es guarden en l'arxiu de Salamanca, després de dècades de reivindicació per part de la societat civil.

Situació actual: Des del PSC s’ha reclamat de manera insistent que el procés de retorn es culmini amb les 1.500 caixes de documents de particulars que encara romanen a Salamanca, d’acord amb el que estableix la llei.

CONTEXT ACTUAL:

· Fins ara s'han tornat 500 caixes de documents que pertanyien a la Generalitat. Falten unes 1.500 caixes més, amb documentació expoliada als particulars.

· 3 d'octubre de 2007: El ministre de cultura, César Antonio Molina, relaciona en el ple del congrés la devolució dels papers amb la constitució del Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica.

· 21 d'octubre de 2007: s’ha organitzat un gran concert reivindicatiu en el Palau Sant Jordi de Barcelona. Ho organitza la Comissió de la Dignitat (de la qual el PSC n’és membre) sota el lema “La nació catalana diu prou. Volem tots els papers".

LA MOCIÓ D’ERC AL CONGRÉS:

· ERC vol que es convoqui de manera immediata la Comissió Mixta Govern- Generalitat perquè faci oficial la identificació dels documents i fixi un calendari de lliurament a la Generalitat.

· El principal problema és que exigeix també que els papers estiguin a Catalunya abans de finalitzar l'any, cosa que és materialment impossible.

· El PSOE ha presentat una proposta de transacció, que proposa:

1. Continuar con la ejecución de la Ley 21/2005 de restitución a la Generalitat de Cataluña de los documentos incautados con motivo de la Guerra Civil custodiados en el Archivo General de la Guerra Civil Española, pertenecientes a personas físicas, asociaciones, sindicatos y partidos.

2. Acelerar la puesta en marcha del Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca, a partir del Archivo General de la Guerra Civil y de otros fondos archivísticos.

3. Convocar, en el plazo más breve posible, la Comisión de Trabajo nombrada por laComisión Mixta Gobierno del Estado-Generalitat de Cataluña para que pueda oficializar la identificación de los documentos de personas naturales o jurídicas de carácter privado.

4. Establecer, seguidamente, un calendario para hacer efectiva la entrega del conjunto de dicha documentación a la Generalitat de Cataluña.

· Per tant, en la línia del que defensa el PSC, es manté l’exigència del compliment de la llei, però s’elimina el punt de la moció d’ERC que resulta impossible de complir.

· Aquesta moció es vota dimarts, 16 d’octubre, cap a les 22’00h., ERC no accepta la transacció i decau.

POSTURA DEL PSC:

· El PSC s'ha involucrat plenament i de forma activa en el procés per aconseguir la devolució.

· Recentment, el PSC ha reclamat la culminació del procés.

· La llei s'ha de complir i s'han de tornar els documents confiscats durant la guerra civil als seus legítims propietaris. És necessari demostrar amb fets que hi ha voluntat de complir la llei.

· Demanem que es convoqui la comissió mixta Govern - Generalitat per impulsar la segona fase del procés. La devolució s'ha de fer amb celeritat.

· És lamentable que el PP utilitzi els papers de Salamanca per atiar l'anticatalanisme.

· CIU s'apunta al carro de la reivindicació quan durant 23 anys no va fer res per resoldre la situació.

CRONOLOGIA:

- 1983: El Govern socialista comença a treballar per tornar els papers de Salamanca a Catalunya. Es tracta dels documents que el règim franquista va confiscar a les institucions públiques i a particulars catalans per recopilar dades, principalment polítics, dels seus propietaris. Es van dipositar en la Delegació Central de Recuperació de Documents, a Salamanca.

- 1996: Govern PP paralitza el procés de devolució. La llavors ministra de cultura, Esperanza Aguirre, diu que "a l'arxiu de Salamanca no li sobren documents".

- 2004: El govern espanyol, ara encapçalt per Zapatero, reprèn el procés de devolució dels papers.

- Abril 2005: Reunió de la ministra de Cultura, Carmen Calvo, amb la consellera de Cultura, Caterina Mieras. Acorden la devolució dels papers.

- El PP intenta, amb diverses iniciatives, paralitzar el procés, però no se surt amb la seva. L’alcalde de Salamanca, Julián Lanzarote, afirma que “me da vergüenza ajena tener una ministra de Cultura tan inculta como Carmen Calvo" i afegeix que "no hay justificación alguna para ponerse de rodillas ante Carod".

- Setembre 2005: S'aprova la Llei de restitució dels papers amb els vots en contra del PP. Entra en vigor el 18 de novembre de 2005.

- Gener de 2006: Traslladen 500 caixes amb els documents confiscats a les institucions públiques catalanes a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès.

Un Ban de l’Ajuntament de Salamanca (PP) ho titlla de “espoli" dels qui no creuen en Espanya”.